Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja prodajalcev in kupcev

 

Kaj je vključeno v fiksno ceno posredovanja pri prodaji nepremičnine?

V ceno je vključeno vse, kar pričakujete od katere koli druge nepremičninske agencije in še več. Podrobneje je v ceno vključeno:

 • ocena tržne vrednosti nepremičnine,
 • profesionalne fotografije,
 • točen tloris nepremičnine,
 • pomoč pri zbiranju podatkov za pridobitev energetske izkaznice,
 • objava na vseh večjih nepremičninskih platformah in naši spletni strani,
 • dostop do edinstvene spletne platforme Mezanin, ki omogoča nadzor nad ogledi ter povratnimi informacijami potencialnih kupcev,
 • pomoč pri izvedbi ogledov,
 • 24/7 stik z izbranim nepremičninskim agentom,
 • pomoč pri pogajanjih in dogovarjanju s kupci,
 • podpora in pomoč v pogodbeni fazi.

Kaj se zgodi, če v določenem času ne uspem prodati svoje nepremičnine?

Če bo vaša nepremičnina na trgu dlje od pričakovanega, torej dlje od dogovorjenih 9 mesecev, se lahko dogovorimo za podaljšanje pogodbe. Po podaljšanju vam bomo pomagali pregledati vse možnosti in za vas ponovno opravili popoln pregled nepremičnine ter dejavnikov, ki vplivajo na prodajo. Osredotočeni smo na vse dejavnike, kot so pretekli ogledi nepremičnine, povratne informacije, mnenja kupcev in agentov po izvedenih ogledih, predlogi in izboljšave ... Za vas ponovno ocenimo tudi lokalni trg in pregledamo vse trende prodaje na tem področju. 

 

Bi s klasično nepremičninsko agencijo za nepremičnino lahko iztržil višjo prodajno ceno?

Ne. Pomagali vam bomo doseči najboljšo možno ceno, prav tako bomo pomagali pri pogajanjih za prodajo po izbrani ceni. Pri postavitvi cene bomo upoštevali vaše mnenje, poleg tega pa bomo podali tudi lastno priporočilo, ki bo skladno s trenutnim stanjem na trgu nepremičnin, torej s povpraševanjem in ponudbo. Ne pozabite, da smo Mezanin zgradili z mislijo na vse, zato si prizadevamo, da vam pri izpolnitvi želja pomagamo tudi pri prodaji po želeni ceni (ki pa mora biti vseeno dovolj realna, da proces prodaje lahko izvedemo). 

 

Moja nepremičnina se že prodaja. Lahko vseeno za prodajo uporabim tudi Mezanin?

Da, poleg oglaševanja na drugih portalih oz. prek drugih agencij lahko uporabite tudi platformo Mezanin. Izberete lahko tudi možnost takojšnje določitve datuma začetka trženja vaše nepremičnine, denimo na dan, ko se vaš trenutni sporazum z drugo nepremičninsko agencijo konča. Lahko nas uporabite tudi kot dodatnega zastopnika, seveda ob upoštevanju pogojev vaše obstoječe pogodbe o zastopstvu z drugo agencijo.

 

Ali kdaj razkrijete moje osebne kontaktne podatke oz. informacije o meni?

Ne. Vaših osebnih podatkov ne razkrivamo in niso vidni drugim uporabnikom platforme Mezanin. Vaše ime in telefonsko število nasprotni stranki razkrijemo le v primeru, da se morata uskladiti glede ogledov. Če prodajate s pomočjo naših nepremičninskih agentov, vašo telefonsko številko razkrijemo samo izbranemu agentu. Več o politiki zasebnosti pa si preberite tukaj.

 

Kakšni so vaši pogoji poslovanja, če se odločim za prodajo ali oddajo prek platforme Mezanin?

Naše pogoje poslovanja si lahko preberete tukaj.

 

Kako rezerviram ogled nepremičnine, ki jo želim prodati?

Ogled rezervirate neposredno pri enem izmed naših nepremičninskih agentov s klicem v klicni center ali pa v nekaj sekundah na naši spletni strani, o izbranem agentu vas nato obvestimo prek platforme, oglasi pa se vam tudi sam agent. Preprosto kliknite sem in sledite navodilom na zaslonu.

 

Kako ustvarim uporabniški račun na platformi Mezanin?

Registracija traja le nekaj minut. Kliknite sem za začetek postopka. Vnesite svoje ime in telefonsko številko. Na izbrano telefonsko številko vam bomo poslali štirimestno potrditveno kodo, ki jo vnesete v polje. Sledi še nastavitev gesla in uporabniškega imena in vaša registracija je končana.

 

Kdaj plačam fiksno ceno za posredovanje pri prodaji nepremičnine?

Po sklenitvi prodajne pogodbe vam bomo izdali račun za opravljene storitve posredovanja pri prodaji. Časa za plačilo računa imate 8 dni (če se z odgovorno osebo ne dogovorite drugače).

 

Kakšen je strošek morebitnih dodatnih storitev?

STORITEV CENA V EUR

Pridobivanje dokumentacije

(pridobitev potrebne dokumentacije iz arhiva UE (gr. in up. dovoljenje) ali GURS-a, pridobitev lokacijske informacije, potrdila o namenski rabi, mapna kopija, pridobitev dokumentacije iz ZK ...)
50,00 /dokument + morebitne takse
Sestava kupoprodajne pogodbe Po ceniku pogodbenih partnerjev.

Pomoč pri izpolnjevanju obrazcev

(izpolnitev napovedi za odmero davka ...)

Enostavno - 30,00

Zahtevnejše - 50,00

Hramba izvirnikov notarsko overjetnih listin ali drugih listin v zvezi s pogodbo Po ceniku pogodbenih partnerjev.
Izvedba primopredaje nepremičnine 100,00
Sestava listine, ki je sestavljena na obrazcu 65,00
Zbiranje podatkov, obdelava in izdelava raznovrstnih tržnih analiz 225,00
Svetovalna ura* 108,00
Delovna ura* 55,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Delovne ure in svetovalne ure ob nedeljah in praznikih opravljamo po 50 % višji ceni.

Vse ostale storitve se obračunavajo skladno s porabljenim časom. Vse cene vključujejo DDV.

 


Koliko približno znašajo dodatni stroški, če se odločim tudi za dodatne storitve?
Na to vprašanje vam najlažje odgovorimo kar s primerom. Recimo, da je prodajna cena vaše nepremičnine 288.000 €. Pri Mezaninu cena za posredniško plačilo znaša 1.590 €, pri drugih agencijah pa za posredništvo plačate denimo 2 % (kar je pri takšni ceni 5.760 € + DDV, v kolikor je agencija zavezanec za DDV). Strošek sestave prodajne pogodbe po ceniku notarjev znaša približno 200 €, lahko pa jo naročite tudi pri našem pravniku. Naj dodamo, da se strošek sestave pogodbe vedno zaračuna, saj po zakonu ne sodi med storitve nepremičninske agencije (pogodbo namreč lahko sestavi le univ. dipl. prav.). Vsa potrebna dovoljenja je prodajalec oz. lastnik dolžan imeti/pridobiti sam (gradbeno in uporabno dovoljenje, lokacijska informacija ...). Naš agent vam torej pri tem pomaga le, če to želite. V tem primeru to pomeni dodatno porabo agentovega delovnega časa, lastno znanje in izkušnje, zato pri tem plačate strošek po dokumentu. Izpolnjevanje obrazcev je prav tako opcijska storitev, ki skladno z zakonodajo ni zajeta v posredniško plačilo. Če potrebujete le obrazec za davek na promet z nepremičninami in kapitalski dobiček ter želite le izpolnitev obeh, bi vas to prišlo 80 €. Po želji se lahko odločite tudi za primopredajo nepremičnine z nami in ponovno je to storitev, ki skladno z zakonodajo ni zajeta v posredniško plačilo. Pri nas vas primopredaja stane 100 €. Če potegnemo črto in pri Mezaninu naročite tudi te dodatne storitve, plačate skupaj 1.870 € in strošek pri notarju, ki je približno 200 €. Pri agencijah, katere zagovarjajo 2 % provizijo, pa bi plačali 5.760 € + DDV (v kolikor je agencija zavezanec za DDV).
 

Kako lahko preverim in potrdim oglas, pripravljen za mojo nepremičnino?

Agent na prvem ogledu vaše nepremičnine ob podpisu pogodbe o posredovanju s profesionalnim fotoaparatom fotografira nepremičnino, jo izmeri in skicira tloris, ki ga nato naknadno uredi fotograf, s katerim sodeluje Mezanin. Čas za urejanje oglasa je omejen, agent ima na voljo 24 ur. Po pripravi oglasa imate vi, prodajalec, 24 ur časa za njegovo potrditev in morebitne komentarje. Če nimate nobenih pripomb, oglas samodejno objavimo na vseh portalih.

 

Ali v uporabniškem računu platforme vidim vse svoje dogovore, oglede, povratne informacije in morebitne ponudbe?

Z nekaj kliki lahko vidite prav vse svoje aktivnosti, zgodovino, povratne informacije, oglede in ponudbe. Ko se izvede rezervacija ogleda, boste obveščeni o tem, samodejno boste dobili tudi povratno informacijo od vsakega, ki si je ogledal vašo nepremičnino. Za vas bomo zbirali mnenja o vseh ogledih, ki nam bodo služili kot dobra informacija za trženje nepremičnine v prihodnje. Prejeli boste tudi nasvete in priporočila, kaj določena ponudba pomeni za proces prodaje vaše nepremičnine. Ponudbe lahko sprejmete, jih zavrnete ali pa jih posredujete nam in jih bomo za vas obravnavali mi.

 

Kako Mezanin posluje, če ne zaračunava provizije po klasičnem modelu delovanja nepremičninskih agencij?

Mezanin deluje pretežno digitalno, zato za svoje delo ne potrebujemo pisarn, stroške smo torej znižali že z odsotnostjo drage najemnine. Poleg tega ne potrebujemo pohištva, pisarniškega materiala, avtomobilov itd.  Vse te stvari stanejo in običajno se strankam obračunajo prek provizije. Ker pa je Mezanin podjetje za vsakega, smo stroške minimalizirali in tako uspeli izničiti provizijo. Za prodajo vam tako zaračunamo fiksno ceno za posredovanje, pri nakupu pa z nami sodelujete brezplačno.

 

Ali so nepremičninski agenti, s katerimi sodeluje Mezanin, kvalificirani?

Da. Naši nepremičninski agenti imajo dolgoletne izkušnje z delom na nepremičninskem trgu, vsi so kvalificirani in licencirani strokovnjaki. Mnogi med njimi so že pred prihodom na Mezanin sodelovali s tradicionalnimi nepremičninskimi agencijami (oz. še vedno sodelujejo). Naj poudarimo še to, da so naši agenti lokalni nepremičninski agenti s poglobljenim znanjem z lokalnega področja. Ker dobro poznajo svoje področje, razumejo potrebe strank in zagotavljajo najboljšo storitev.

 

Ali Mezanin dela le v korist prodajalcev ali se ozira tudi na kupce?

Naši nepremičninski agenti delujejo v korist obojih – specializirani so tako za delo s kupci kot prodajalci ter odlično poznajo regijo, v kateri delujejo, zato lahko pomagajo obema stranema.

 

Se na vas resnično lahko obrnem 24/7?

Seveda – na nas se lahko obrnete kadarkoli, tudi izven običajnega delovnega časa. V delovnem času za vas skrbi poleg platforme in izbranih agentov tudi osebje v klicnem centru, v večernih in nočnih urah pa brez omejitev vpišite svoja vprašanja v platformo. Za kanček potrpežljivosti vas prosimo le, če boste svoj zahtevek oddali v večernih oz. nočnih urah. Agent vam seveda lahko takoj odgovori, vendar pa bo uradno imel naslednji delovni dan še 2 uri časa za odgovor (če delovni dan začnemo ob 8.00, bo imel agent časa do 10.00). Navsezadnje spanec potrebujemo vsi, tudi naši nepremičninski agenti.

 

Kje bo objavljen in oglaševan oglas za nepremičnino, ki jo prodajam?

Oglas bo objavljen na portalih www.mezanin.siwww.nepremicnine.net in www.bolha.com.

 

Zakaj bi kot kupec za nakup nepremičnine uporabil platformo Mezanin?

Zakaj ne? Prva prednost nakupa nepremičnine prek platforme Mezanin je seveda ničen strošek oz. dejstvo, da kupec za posredovanje ne plača ničesar. Poleg 0 % provizije si lahko nepremičnine na spletni strani ogledujete, kadar koli hočete, 24/7 rezervirate ogled v terminu, ki vam ustreza, se z vprašanjem obrnete neposredno na agenta ali lastnika nepremičnine, dileme oz. splošna vprašanja razkrijete našemu osebju v klicnemu centru, ki bo za vas poiskal primerno rešitev ... O vseh ogledih in sestankih vas bomo samodejno obveščali, da nanje ne pozabite. Prejemate pa lahko tudi obvestila o novih nepremičninah po kriterijih, ki ste jih izbrali, da zagotovo ne spregledate morebitne idealne nepremičnine za vas. 

 

Kakšen je moj strošek, če se odločim za nakup prek Mezanina?

Preprosto – ni ga. Mezanin kupcem za posredovanje ne zaračuna ničesar, strošek posredovanja v vrednosti 1.590 EUR zaračunamo le prodajalcem nepremičnin.

 

Prodajam stanovanje. Katere dokumente moram posredovati svojemu nepremičninskemu agentu?

Pri prodaji stanovanja potrebujete:

 • tloris nepremičnine (če ga imate, drugače priskrbimo mi),
 • podatke iz GURS-a (javno dostopni podatki na spletu),
 • podatke o lastništvu iz Zemljiške knjige (javno dostopni podatki na spletu),
 • dokazilo o načinu pridobitve nepremičnine (pogodba: prodajna, menjalna, darilna, sklep o dedovanju, preužitek ...),
 • priporočljivo je imeti podatke o mesečnih stroških (upravitelj, rezervni sklad, elektrika, ogrevanje, plin) in način obračuna le-teh (po števcih ali pavšalno).

Prodajam stanovanjsko hišo. Katere dokumente moram posredovati svojemu nepremičninskemu agentu?

Pri prodaji stanovanjske hiše potrebujete:

 • tloris nepremičnine (če ga imate, drugače priskrbimo mi)
 • podatke iz GURS-a (javno dostopni podatki na spletnu),
 • podatke o lastništvu iz Zemljiške knjige (javno dostopni podatki na spletu),
 • potrdilo o namenski rabi zemljišča (izda Upravna enota),
 • dokazilo o načinu pridobitve nepremičnine (pogodba: prodajna, menjalna, darilna, sklep o dedovanju ...),
 • lokacijsko informacijo o gradnji objektov (neobvezno),
 • pravnomočno gradbeno dovoljenje ali uporabno dovoljenje, prodajalec mora agentu posredovati kopijo gradbenega in uporabnega dovoljenja (prodajalec to pridobi na pristojni upravni enoti),
 • načrte hiše in podatke o mesečnih stroških (idealno, neobvezno).

 

Pogosta vprašanja nepremičninskih agentov

 

Kako lahko kot agent sodelujem z nepremičninsko agencijo Mezanin?

Vsak Mezaninov nepremičninski agent mora delovati preko s.p.-ja oz. d.o.o.-ja in mora ob podpisu pogodbe o sodelovanju vodstvu Mezanina posredovati kopijo licence in potrdilo o vpisu v imenik nepremičninskih posrednikov.

 

Ali moram kot agent poskrbeti za zavarovanje poklicne odgovornosti?

Nepremičninski agenti bodo z Mezaninom sodelovali pogodbeno, zato mora vsak izmed njih imeti zavarovano odgovornost v skladu z Zakonom o nepremičninskem posredovanju, vsako leto po sklenitvi zavarovanja morajo agenti na naslov podjetja Mezanin posredovati kopijo zavarovalne police. Zavarovalno polico nam agent pošlje skenirano ali v .pdf formatu in jo nato mi natisnemo kot prilogo pogodbi o nepremičninskem posredovanju (saj ne želimo, da ima agent z delom za Mezanin kakršne koli nepotrebne stroške).

 

Mezaninovi nepremičninski agenti imajo v večini tudi svoje lastne baze nepremičnin. Kaj se zgodi z nepremičninami, ki jih imajo agenti v teh drugih bazah?

Poudarjamo, da delo z Mezaninom ni ekskluzivno, zato lahko agenti svoj prihodek brez težave pridobivajo tudi iz drugih naslovov. Nepremičnine, ki jih imajo agenti v v svojih lastnih bazah, lahko zato seveda obdržijo. »Mezaninove« so le tiste nepremičnine, ki jih mi posredujemo posameznemu agentu.

 

Kaj storiti, če Mezanin agentu posreduje nepremičnino, za katero ima agent idealnega kupca prek druge nepremičninske agencije, v kateri dela?

Če kupec ni registriran v našem sistemu, se agent sam odloči, ali kupcu ponudi sodelovanje po klasičnem sistemu obračunavanja provizije prek svoje agencije ali mu ponudi sodelovanje prek platforme Mezanin, kjer je za kupca storitev brezplačna. Če je kupec registriran, mu agent ponudi sodelovanje z Mezaninom. 

 

Kdaj dobim plačilo za delo z nepremičninsko agencijo Mezanin?

Plačilo agentom podjetje Mezanin izvede takoj - prvi del plačila dobijo ob podpisu pogodbe o posredovanju in po uspešnem kreiranju oglasa (z urejenimi fotografijami, tlorisom, opisom ...), drugi del pa takoj po izvedeni prodaji nepremičnine. Mezanin torej založi sredstva za agente, preden prodajalec plača svoj del, saj želimo, da so njihova plačila redna in neodvisna od kulture plačevanja strank. Agenti obračune za svoje storitve izdajajo 1x mesečno (zaradi lažjega vodenja računovodskih storitev), medtem ko plačilo za svoje storitve torej prejmejo sproti, že pred izdajo končnega mesečnega obračuna.

 

Ali je poslovni model nepremičninske agencije Mezanin podoben piramidnemu sistemu?

Nikakor ne. Poslovni model nepremičninske agencije Mezanin se na prvi pogled resda sliši skoraj predober, da bi bil resničen, vendar zagotavljamo, da je res tako odličen. Zaradi zmanjšanja stroškov in dela pretežno na digitalni platformi ter transparentnosti lahko zagotovimo izredno ugodno ceno za prodajalce kot tudi redno in vsakokratno plačilo za vsakega nepremičninskega agenta, ki sodeluje z nami (ne glede na vrednost prodajane nepremičnine).

 

Kaj se zgodi ob morebitni odsotnosti nepremičninskega agenta (ob dopustu ali bolniški odsotnosti)?

Za naše stranke (prodajalce in kupce) želimo v Mezaninu poskrbeti v vseh primerih, zato imamo za primere odsotnosti dodeljenih nepremičninskih agentov vedno pripravljeno še rezervo. Vsak izmed agentov bo namreč imel primarno pozicijo v svoji regiji in poljubno število sekundarnih regij. Če torej »primary« agent ne more zagotoviti ogleda, vskoči prvi izmed »secondary« agentov. Če tudi prvemu rezervnemu agentu termin ne ustreza, sledi naslednji v vrsti ipd. Če prav nihče izmed agentov v sistemu ni dosegljiv ob želenem terminu, vskoči naš »emergency« nepremičninski agent in izvede ogled. Za skrbno storitev torej poskrbimo v vseh primerih.

 

Kako je s plačilom za delo, če prvi ogled in podpis pogodbe izvede rezervni nepremičninski agent, nato pa prodajo izpelje prvotno dodeljeni agent?

Če prvi ogled izvede rezervni nepremičninski agent, bo prvi del plačila za podpis pogodbe prejel on, plačilo za izvedbo same prodaje oz. drugi del plačila pa bo prejel prvotni agent (oz. tisti agent, ki bo prodajo izvedel).

 

Kaj storiti, če v zadnjem hipu ugotovim, da kot agent ne bom pravočasno na dogovorjenem ogledu nepremičnine?

Če agent v zadnjem hipu ugotovi, da ne bo mogel pravočasno priti na ogled, priporočamo hiter klic prodajalca s pojasnilom situacije (če agent ve, da bo denimo zamudil 15 min ali pa na naslov prišel šele čez 1 uro). V kolikor se agent in prodajalec oz. kupec dogovorita za manjšo spremembo in sta obe strani zadovoljni, s tem nimamo nobene težave. Vsekakor pa želimo, da vsako spremembo agent označi tudi v platformi Mezanin, saj lahko le tako vodimo realno evidenco.

 

Kaj moram storiti ob prvem ogledu nepremičnine?

Agent na prvem ogledu nepremičnine ob podpisu pogodbe o posredovanju s profesionalnim fotoaparatom fotografira nepremičnino, jo izmeri in skicira tloris, ki ga nato naknadno uredi fotograf, s katerim sodeluje Mezanin. Čas za urejanje oglasa je omejen, in sicer 24 ur. Po pripravi oglasa ima stranka prav tako 24 ur časa za potrditev le-tega in morebitne komentarje.

 

Kaj mora agent prinesti na prvi ogled nepremičnine?

Na prvi ogled mora agent prinesti več stvari:

 • laserski merilnik in fotoaparat, ki ju dobi od Mezaninove administracije (če nima svojih oz. se mu njegova oprema pokvari);
 • mapo za prodajalca, ki vsebuje vse potrebne informacije, vizitko agenta, navodila in potrebne obrazce (priskrbi Mezanin);
 • karirast list za skiciranje tlorisa nepremičnine (priskrbi Mezanin);
 • obrazec za nepremičnino, kamor agent na hitro vpiše vse podatke o prodajani nepremičnini (obrazec bo t. i. prazna kopija oglasa na spletni strani www.mezanin.si, da bo dokument karseda pregleden in preprost za vnašanje podatkov). Obrazec za nepremičnino po končanem prvem ogledu prodajalec podpiše (priskrbi Mezanin);
 • prazen primopredajni zapisnik za prodajalca (priskrbi Mezanin).

Naj poudarimo, da vso potrebno dokumentacijo in material vsakemu agentu zagotovi Mezanin (agenti v bližini glavne pisarne lahko materiale prevzamete na našem naslovu, ostalim pa jih brez težave pošljemo po pošti).

 

Ali moram imeti za delo z Mezaninom poleg veselja za delo z ljudmi kakšna posebna znanja? Če jih potrebujem, kje jih lahko pridobim?

Prva in najpomembnejša je licenca nepremičninskega posrednika. Ker so glavna prednost platforme Mezanin profesionalne fotografije in natančni tlorisi, morate na ogledu poleg tega čim bolj kakovostno fotografirati nepremičnino in jo karseda natančno izmeriti. Fotografiranje in merjenje sta tako drugi posebni znanji. Kako posneti čim bolj kakovostne fotografije in natančno izmeriti nepremičnino, vas naučijo Mezaninovi strokovnjaki pred pričetkom dela za podjetje.

 

Kje bo objavljen nepremičninski oglas, ki ga kot agent pripravim za Mezanin?

Agent stranki pove, da bo oglas objavljen na portalih www.mezanin.siwww.nepremicnine.net in www.bolha.com, in sicer 9 mesecev (kot bo zapisano v pogodbi o nepremičninskem posredovanju).

 

Kaj moram storiti po končanem prvem ogledu nepremičnine?

Po končanem prvem ogledu agent kreira oglas, napiše opis nepremičnine, doda fotografije (ki jih pred tem pregleda in popravi še fotograf, s katerim sodeluje Mezanin) in ga pripravi na objavo. Pred objavo v administraciji Mezanina oglas pregledamo in po potrebi popravimo ter nato objavimo na portalih www.mezanin.siwww.nepremicnine.net in www.bolha.com. Agent zbere podatke o nepremičnini (lokacija, podatki o prenovi, lega, velikost in tloris, nadstropje, vzdrževanost, mesečni stroški, zapis lastništva, namen prodaje, želen čas prodaje, želena prodajna cena in preveri pravno stanje nepremičnine (izpis iz zemljiške knjige), preveri tudi morebitne obremenitve na nepremičnini (hipoteke, plombe itd.).

 

Kaj moram kot Mezaninov nepremičninski agent pojasniti stranki, tj. prodajalcu?

Agent prodajalcu obrazloži celoten proces prodaje nepremičnine, katera potrdila prodajalec potrebuje in kje jih lahko pridobi, ali obstajajo morebitne predkupne pravice za prodajano nepremičnino, proces oddaje obrazcev za odmero davka na promet z nepremičninami in za odmero morebitnega kapitalskega dobička pri prodaji nepremičnine na FURS, kakšen je postopek notarske overitve in vpisa v zemljiško knjigo ter kakšni so okvirni stroški (notarskih in pravnih storitev ter taks za morebitna potrdila).

 

Ali je v fiksni ceni storitve vključena tudi pridobitev energetske izkaznice za prodajalca?

Da, vsak agent pridobi podatke za pridobitev energetske izkaznice za prodajano nepremičnino (če je po zakonu to potrebno in prodajalec energetske izkaznice še ni sam pridobil).

 

Kakšne so še naloge Mezaninovega nepremičninskega agenta?

Agent komunicira in sodeluje pri pogajanjih in pripravah za sklenitev posla in pri seznanjanju ter spravljanju v stik s tretjo osebo.

 

Ali moram kot agent sam popravljati morebitne ugotovljene napake na strani podajalca ali le posredujem informacijo prodajalcu?

Agent mora prodajalca zanesljivo opozoriti na ugotovljene napake (pisno, priporočamo opozarjanje preko elektronske pošte). Agent napak ne popravlja in ureja sam, ampak prodajalca naslovi na pravniško pisarno oz. drug naslov odgovorne osebe, deluje torej le kot posrednik in informator.

 

Ali kot nepremičninski agent sam pripravim kupoprodajno pogodbo za stranko? Ali lahko stranko napotim k izbranemu pravniku, s katerim kot agent sodelujem?

Kupoprodajno pogodbo po zakonu lahko sestavi izključno univ. dipl. pravnik, zato nepremičninski agent pogodbe ne sestavlja (razen če je agent sam univ. dipl. pravnik). Po dogovoru za prodajo nepremičninski agent prodajalcu posreduje kontakt pravnika (s katerim sodeluje Mezanin ali pa agent sam), ki po veljavnem ceniku izbrane odvetniške pisarne pripravi ustrezno kupoprodajno pogodbo.

 

Ali moram kot agent stranko obvestiti o dodatnih stroških, ki nastanejo pri prodaji oz. nakupu nepremičnine?

Agent prodajalca in kupca seveda obvesti o cenah in pravnih ter morebitnih dodatnih stroških (Mezanin bo vse dodatne storitve navedel na posebnem ceniku, ki je priložen posredniški pogodbi).

 

Ali nepremičninska agencija poskrbi za hrambo pogodbe in spremlja plačilo?

Ne. Za hrambo poskrbi notar, s katerim se prodajalec dogovori o tem. Agent le zbere pripravljene dokumente ter jih izroči prodajalcu. V kolikor prodajalec želi, da agent poskrbi za hrambo pogodbe in spremlja plačilo, je potrebno dodatno plačilo (natančen znesek je naveden v ceniku dodatnih storitev).

 

Ali Mezaninov agent poskrbi za primopredajo nepremičnine?

Ne. Agent prodajalcu med navodili in obrazci priloži tudi prazen primopredajni zapisnik in nato primopredajo nepremičnine medsebojno uredita prodajalec in kupec. V kolikor prodajalec želi, da to zanj stori Mezaninov agent, je potrebno dodatno plačilo (natančen znesek je naveden v ceniku dodatnih storitev).

 

Opomba: Pogosta vprašanja bomo za vas sproti dopolnjevali.